Hovudside

Dyrking av granatepletrær

by Walther

Dyrking av granatepletrær

Interesse i voksende granatepletrær vokser med hver ny utlysing av helsemessige fordeler knyttet til de høye antioksidantnivået og tanniner i granateple frukt og juice. Ifølge Web MD, er granateple en kraftig "brain food", og har blitt funnet å forsinke utvikling av lokaliserte nedbrutt kreft. Web MD rapporterer også at i laboratorietester, fytokjemikalier i granatepler hemmet veksten av østrogen-responsive brystkreft. Hjem gartnere som ønsker å vokse granatepler - og tilfeldigvis bor i riktig klima - finner dem overraskende lett å dyrke.

Historie


Granatepler vokser på trær innfødte til Iran og Himalaya i Nord-India, men har vært mye dyrket i Middelhavet klima i Sørøst-Europa og Midtøsten i århundrer. Nevnt i Bibelen, så vel som den babylonske Talmud, granatepler var et symbol på fruktbarhet til gamle egypterne og dukket opp i gresk mytologi. Granatepler ledsaget spanske misjonærer til California i det 16. og 17. århundre og ble vellykket transplantert til misjonsområdet.

Frukt


Navnet granateple kommer fra det latinske navnet, Punica granatum, avledet fra det franske pomme grenate eller "lurvete eple", en treffende beskrivelse med tanke på at granateple frukt er mer enn 50 prosent frø vekt. Søt saft og masse omgir hver lite frø. Læraktig og rund, frukten er teknisk store bær, og kan variere i farge fra gul til rød. De modnes mellom oktober og januar, og ta fra fem til syv måneder å modne etter pollinering.

Plante Traits


Noen gartnere vokse granatepler som prydplanter for de attraktive store blomster - kolibrier elsker dem også - som blomstrer fra mai til høsten. Dyrket kommersielt som et tre, granatepler er lettest å vokse naturlig som vanskelige, sucker utsatt løvfellende busker. Bladene er mørkegrønne og læraktige. De fleste granatepletrær er selvfruktbart, noe som betyr blomstene pollinere seg selv å produsere frukt.

Krav


Granatepler er lett å vokse, og utover sommeren vanning de krever svært lite oppmerksomhet gang etablert. De trives i full sol, og trives best der vintrene er kjølig og somrene både varme og tørre. Ellers godt tilpasset tropiske temperaturer, trenger granatepler ikke produsere frukt godt i fuktige forhold. Rimelig kaldt hardfør, kan noen granateple varianter tåler temperaturer ned til 10 grader Fahrenheit. De er mest produktive i dyp, tung leirjord, men kan dyrkes i mange jordtyper.

Potte Pomegranates


I hennes januar 2010 online hage kolonne for University of Illinois Extension, snakker Jennifer Schultz Nelson om dvergen granateple hun vokste i en 14-tommers potten i mange år i Illinois - vellykket overvintring den i garasjen - som antyder at med nok besluttsomhet folk langt utenfor California, Nevada og Arizona kan nyte gleden av hjemmelaget granatepler. Cold-hardfør dverg varianter som kan lykkes i containere selv i Midtvesten er State Fair, som vokser til fem meter høy og produserer to-tommers frukt, og Nana, som vokser bare to til tre meter høy.