Hovudside

Stauder med lilla og svart Løv

by Walther

Stauder med lilla og svart Løv

En gartner lærer snart at ryggraden i et flerårig hage er interessant bladverk, ikke blomster. Lilla og svart-leaved planter gjentas gjennom en kant gir en følelse av rytme og kontrast, strikke sammen andre planter som går inn og ut av blomst. Flerårige blomster er flyktig - noen planter blomstrer for bare en uke eller to i året - så tekstur, farge, form og kvalitet på bladverket er en primær design vurdering.

Kontrast


Innstilling mørke-leaved løvverk planter mot golden-leaved eller sølv-leaved planter er en elegant måte å skape dramatiske plante vignetter. Lilla og svart handling som folier for lyse, varme blomsterfarger, også. I en hage viet til pasteller, er det bedre å bruke en behersket hånd med lilla og svart, for å unngå å skape mørke hull midt på lyse planter.

Eksponering


De fleste lilla og svart løvverk planter trenger sol for å oppnå dyp farge. Mørke planter for skygge pleier å være uvanlig, selv om den siste eksplosjonen i hybridisering av heucheras (korall klokkene) har gitt gartnere dusinvis av nye lilla-leaved sortar. Virkelig svart-leaved stauder er få; de fleste har løvverk i varierende nyanser av lilla.

Lilla blader


Eucomis Sparkling Burgundy, Lobelia cardinalis, Rheum (dekorativ rabarbra) og rodgersia er dramatiske lilla-leaved planter som også har attraktive blomster. Crimson Curls, Plum Pudding, Sjokolade Ruffles, Amethyst Mist og Velvet Night er bare noen av de mørke-leaved heucheras tilgjengelig. Sjokolade Eupatorium er kortere enn andre Joe Pye ugress og har hvite, snarere enn lilla, blomstrer. Lavtvoksende planter kledd i lilla inkluderer Labrador fioler, Mahogany og Black Kamskjell ajuga, Sjokolade Lysimachia, oxalis, Wintersonne lyng og lilla kulinariske salvie.

Sorte Leaves


Corokia Cotoneaster har liten svart-grønne blader og vokser med svart sikksakk stengler, ser litt ut som en bonsai emne. Svart mondo gress er trolig den mest virkelig svart utseende flerårig tilgjengelig, og den vokser i skygge eller sol. Heuchera Obsidian har mørke lilla-svart blader, som gjør Ligularia dentata Britt Marie. Actaea Svart Negligee, Hill Black Beauty og Brunette, sammen med Anthriscus sylvestris Ravenswing, er høye, luftige svart-leaved planter som foretrekker delvis skygge. Sedum Voodoo, Mohrchen, Matrona og Postman Pride er dyp lilla-svart. Platt Black leptinella har sorte blader blandet med grønne.