Hovudside

Årlig og flerårige urter og krydder

by Walther

Årlig og flerårige urter og krydder

Urter og krydder har blitt brukt i matlaging, medisin og te i tusenvis av år. Hver urt og krydder har en distinkt tekstur og smak, og således egne formål. Fra aloe til ryllik, variantene er uendelige. Plante en urt og krydder hage er den beste måten å holde din favoritt urter og krydder på hånden.

Urter vs. Krydder


Selv om ordene "urt" og "spice" har en tendens til å bli brukt om hverandre, er en urt som stammer fra en plantens blader, mens et krydder er avledet fra anleggets røtter, blomster, frukt, frø eller bark. Urter har en tendens til å komme fra tempererte klima mens krydder kommer fra tropisk klima. Men det er noen planter som er både en urt og et krydder. For eksempel, produserer corian sativum koriander fra bladene og koriander fra frø. Dill luke er en urt, mens frøene av dill anlegget er et krydder.

Årlige Urter


Det er flere valg når de bestemmer seg for årlige urter til hagen din. Borage har blå, stjerneformede blomster og smaker som agurk. Det har også blitt brukt til å behandle en rekke plager. Calendula produserer levende gule blomster som blomstrer kontinuerlig i varmere vær, mens Cayenne produserer en busk med brann-motor rød, krydret paprika. Det kan bli brukt medisinsk og til matlaging formål. Ruccola, basilikum, koriander og dill er andre urter som smaker godt i retter.

Perennial Urter


Det er en overflod av flerårige urter som kan dyrkes i hagen din. Angelica, en høy grense plante, har en lakris smak som gjør det en god urt for matlaging. Selv om kattemynte er stor for katter, kan den brukes i te for sin beroligende innvirkning på mennesker. Valerian er en annen urt som har vært brukt i århundrer på grunn av sin beroligende, anti-depressiv effekt. En av de mest kjente urter, lavendel, har anti-bakteriell, anti-sopp og anti-depressive egenskaper. Violet har vært kjent for å hjelpe helbredelsesprosessen for de med kreft. For de som leter etter urter til kjøkkenet, merian, rosmarin og estragon er gode valg.

Årlige Krydder


Anis er en årlig krydder med en lakris smak og kan brukes i te, kaker, kjeks og kaker. Karve er et annet krydder vokst årlig. Den brukes i brød, brennevin, karri og noen oster. Som en te, kan karve hjelpe med kolikk og tap av matlyst. Annet krydder, bukkehornkløver, brukes ofte i karri.

Perennial Krydder


Saffron er en kjent flerårig krydder med et rykte for sin pris fordi det er vanskelig å vokse og dermed dyrt. Kardemomme, relatert til ingefær familien, er andre bare til safran for sin heftig prislapp. Den brukes i bakverk, risretter, mulled vin, likør og tidvis i skalldyr og fjærkre. Fennikel er en annen krydder som er dyrket som en staude, og det er en vanlig ingrediens i frokost pølse. Annet krydder, ingefær, har en rekke bruksområder fra brus, te og bakevarer til en kur for mageproblemer.