Hovudside

Hva er planteceller og Tissue Systems?

by Walther

Hva er planteceller og Tissue Systems?

Planter er komplekse systemer med spesialiserte typer vev og celler som støtter anlegget, forbrenne næringsstoffer og utføre andre funksjoner som er nødvendige for livet. Plantene har tre hovedtyper av vev: bakken, dermal og vaskulær vev. Planteceller er gruppert i tre typer: parenchyma, collenchyma og sclerenchyma celler.

Parenkym Cells


Parenchyma celler har tynne, fleksible vegger og utgjør mesteparten av cellene i en plante. Disse er kraftige celler av planten, fordi de ikke er spesialisert og kan endres for å utføre forskjellige funksjoner, avhengig av behovene til anlegget. Noen funksjoner de utfører inkluderer fotosyntese og andre metabolske prosesser.

Collenchyma


Fleksible celler med ujevne veggtykkelser, er collenchyma celler samlet for å bidra til å gi støtte og struktur til planter. Collenchyma finnes ofte som del av vaskulære bunter.

Sclerenchyma


Sclerenchyma er svært spesialiserte støtteceller. Sclerenchyma gjøre mest godt for plantene når de er døde, fordi deres levninger gi plantene stivhet, slik at det å forbli oppreist og oppreist. Sclerenchyma celler skape fiber i planter og også gjøre opp de harde skall som omgir nøtter eller frø.

Dermal Tissue


Dermal vev består av en plante primære ytre dekker og skiller anlegget fra sitt miljø. Epidermis, som utgjør mesteparten av dermal vev, er vanligvis bare ett lag av celler som dekker roten, stem og blader. Spesialiserte celler i epidermis skaper stomata, som er porer som tillater utveksling av gass og vann mellom anlegget og dets omgivelser.

Vaskulær Tissue


Vaskulært vev er ansvarlig for transport av vann og næringsstoffer i hele anlegget. To typer celler gjør vaskulære vev: Xylem-celler, som flytter vann, og barken celler, som transporterer næringsstoffer.

Grunnvev


Grunnvev inkluderer alle vev systemer som verken vaskulær eller dermal. Dette vevet serverer ulike funksjoner, inkludert støtte for å holde anlegget oppreist, fungerer som lager for å lagre stivelse eller drive fotosyntese. Andre bakken vev celler er fylt med pigmenter som gir farge til frukt, grønnsaker og andre deler av anlegget.