Hovudside

Søtpotet Planter

by Walther

Søtpotet Planter

Søtpoteter trives i det varme været i det sørlige USA. Knollene og søtpotet skuddene er spiselige. Søtpoteter er en god kilde til fiber og vitamin A og C. Den vinranker vokser langs overflaten av jord, mens knollene utvikler fra røttene under bakken.

Varianter


Spiselige søtpotet varianter inkluderer de populære oransje-fleshed varianter, samt gule og hvite knoller. Gule og oransje søtpoteter dyrkes som spiser varianter. De hvite knollene er hovedsakelig dyrkes som pryd vinstokker for bruk som markdekkende, eller som en hengende eller etterfølgende beholder anlegget. Pryd knollene er spiselige, men ikke ansett velsmakende.

Planting


Transplant søtpotet glipper når solen varmer jorda om våren. I kjøligere klima, dekke rad med svart plast for å holde jorda varm. Plant den glipper 12 til 18 inches hverandre på hevet rader fordelt tre meter fra hverandre. Søtpoteter ta 100 til 120 dager for å vokse til modenhet. Vanne dem en eller to ganger i uken i tørt vær for de første 10 ukene. Gi dem nok vann til å holde jorda tørker ut, men ikke la den bli soggy. For de siste tre til fire uker før innhøstingen, holde tilbake vann å herde knollene for høsting.

Avling


Grave noen knoller, for umiddelbar bruk etter behov, i slutten av høsten. Høste resten av avlingen på høsten like før den første frosten oppstår eller når bladene begynner å gulne. Grave knollene med en spade eller spading gaffel, graving rundt på utsiden og under røttene å unngå å kutte eller blåmerker røttene. Tillate røttene tørke på bakken i to til tre timer i løpet tørt vær, deretter ferdig herding dem i en varm, fuktig plass for ca to uker. Oppbevar knollene i et kjølig sted i opptil 10 måneder.

Søtpoteter vs. Yams


Søtpoteter er faktisk en annen plante enn yams, men begrepene brukes om hverandre i det sørlige USA. Yams er den spiselige roten av dioscorea arter som oppsto i Vest-Afrika og Asia. Søtpoteter er fra Ipomoea batatas anlegget. De oppsto i Peru og Ecuador ..