Hovudside

Hvordan du rengjør en White Linen Duk

by Walther

Sengetøy, laget av lin og brukes tusenvis av år før bomull, er en forholdsvis slitesterkt stoff som vanligvis slipper flekker også. Av disse grunner er det en standard stoff som brukes for duker, servietter, spisebrikker, løpere og andre bord sengetøy. Syntetiske lin blander trenger ikke så mye stryking, men de mer hardnakket henge på flekker. Det er ganske lett å holde hvit lin duk ser rent og friskt om det er gammelt eller nytt.

Bruksanvisning


Pretreating Flekker


•  Forbehandle flekker så snart du kan - umiddelbart hvis mulig. De lengre flekker igjen på din hvit lin duk, jo vanskeligere er de å fjerne. Husk å undersøke hele duken, inkludert den delen som henger fra bordet. (Dette området ofte plukker opp flekker fra servietter.)

•  Forsiktig skrape noe mat av flekken før du pre-behandle den.

•  Pre-treat flekker ved hjelp av et kommersielt enzym remover som Shout eller Spray 'N Wash. Enzymene i disse produktene er trygge på lin og er designet for å bryte ned de enzymene i de fleste mat flekker. For oljebaserte flekker, slik som de som er laget av fett eller lebestift, bruke et løsningsmiddel-basert flekkfjerner, slik som Goof Off.

•  For å fjerne stearin, skrape av så mye av voks som du kan. Plasser papirhåndklær på begge sider av stoffet; gå over voks med et varmt strykejern inntil papirhåndklær absorbere smeltevoks. Fortsett med ferske papirhåndklær til all voks er fjernet. Behandle eventuelle gjenværende flekken med et enzym flekkfjerner.

•  Bruk aldri klor blekemiddel, noe som fører lin til gul. Aldri suge hvit lin duk i sterke kjemikalier som ammoniakk, eller utsettes for sure rengjøringsmidler, som eddik; disse svekke fibrene og kan ødelegge duken.

Vask av Duk


•  Etter forbehandling av flekker, fylle vaskemaskinen delvis med varmt vann; og slå den av. Legg et enzym vaskemiddel, for eksempel Era eller Biz, og la vaskemiddelet oppløses. Senk hvit lin duk i det varme vannet.

•  La duken suge i såpevann i minst åtte timer, gjerne over natten.

•  Når du er klar til å vaske duken, ferdig med å fylle vaskemaskinen med varmt vann. Sørg for at det er rikelig med vann, fordi lin absorberer vann under vaskeprosessen.

•  Vask på en kort syklus for å beskytte den hvite lin fra unødvendig slitasje. Overnatter soaking vil faktisk har begynt å rense lin, så en regelmessig syklus er ikke nødvendig. Ikke bruk flytende tøymykner i vask.

•  Kjør en ekstra skylling; ekstra syklus fjerner all såpe og flekkfjerner rester og bidrar til å hindre gulning og "alder flekker."

•  Sjekk duken for å sørge for at alle flekker kom ut. Hvis noen flekker igjen, gjenta alle trinnene og vask igjen duken. Noen flekker er sta, og du må kanskje holde på den to eller tre ganger for å få duken helt ren.

Tørking og lagring av duken


•  Linje tørke hvit lin duk; hvis du kan, tørke den i solen. Et godt alternativ er å legge duken ut flatt på et frottéhåndkle, og forme det før det tørker. Ikke tørt tøy i tørketrommelen; varmen fra en tørketrommel safter fuktighet fra lin, noe som gjør det sprøtt og reduserer holdbarheten.

•  Hvis du trenger å stryke duken, stryke det på en lav innstilling mens det fortsatt er litt fuktig. Spray stivelse kan brukes på hvit lin uten gulning eller misfarging stoffet.

•  Oppbevar duken på et tørt, godt ventilert, kjølig område. Fordi bretter bryte ned fiber, lagre duken ved å henge den eller rulle den rundt syrefritt silkepapir. Hvis du lagrer duken for en lang tid mellom hver bruk, av og til flytte den ved å rulle den i motsatt retning eller re-drapering det på hengeren.

Tips og advarsler


  • Å rengjøre hvit lin servietter, bruke samme metode beskrevet for hvite linduker. Ved lagring av servietter, brett dem nøye rundt syrefritt silkepapir, tar seg ikke å krøll them.Because vintage sengetøy er vanligvis mer skjør, ikke bruk dem på bordet mens mat og drikke blir servert. Hvis du gjør det, men den metoden skissert ovenfor fungerer på vintage sengetøy som well.If din Lin er en skjør antikk, hånd vaske den på en skånsom arkiv-grade såpe, for eksempel flytende Ivory såpe eller Castilla såpe flak. Linje tørke duken og oppbevar den på et kjølig og tørt område med god ventilasjon for å hindre mugg.
  • Blekk kan være svært vanskelig å fjerne siden ulike typer blekk krever ulike typer rengjøringsmidler. Hvis duk er farget med blekk, bør du oppsøke profesjonell tørr renere for den aktuelle typen flekkfjerning agent.