Hovudside

Hvordan vann i jorda Gets opp bladene av planter

by Walther

Hvordan vann i jorda Gets opp bladene av planter

Planter trenger vann for å produsere energi for seg selv ved hjelp av fotosyntese og å brenne at energi gjennom cellulær respirasjon. Plantene absorberer vann fra jord med sine røtter, på hvilket punkt de må utføre for at vann gjennom deres stilker og inn i bladene, en avstand på flere hundre meter i tilfellet med de høyeste trærne.

Røtter


Prosessen av vanntransport i planter begynner når vannet passerer fra jorda og inn i plantens røtter, der den går inn vaskulære vev kalt Margen. Margen strekker seg over lengden av anlegget, fra roten til tuppen av bladene.

Leaf Struktur


Strukturen av bladene bidrar til å forklare hvordan vann beveger seg oppover fra røttene til bladene. Undersiden av bladene inneholder ørsmå porer som kalles spalteåpninger. Vann fordamper fra disse porene.

Vann Transport


Når vann fordamper fra stomata, trekker det vann opp Margen i stammen av planten, mye på samme måte som suger på den ene ende av et sugerør fører vannet til å bevege seg opp halm. Vannmolekyler naturlig holde sammen når de flytter sammen opp Margen til de øverste bladene, selv i trær hundrevis av meter høye.