Hovudside

Japansk Maple & lagdelingen av frø

by Walther

Japansk Maple & lagdelingen av frø

Japansk lønn (Acer palmatum) trær vokser i bolig landskap, samt i offentlige parker og arboretums. Mindre i størrelse enn andre lønn trær, japansk lønn finnes i mange sorter og skjemaer fra mørke-lilla blader oppreist eksemplarer til gråt varianter. Dverg varianter blir brukt som hekker og grenser mens større, semidwarf japansk lønn vokse i containere som prøven planter. Gartnere og landscapers kjøpe stiklinger fra hagesentrene og barnehager, men også forplante trær fra stiklinger, grafts og frø.

Forplantning


De fleste veksthus og barnehager selge trær spredd gjennom grafts. Pode forplantning sikrer at avkommet er tro mot morplanten. En gren fra den foretrukne sorten er podet inn på rotstokken av et annet tre. Den resulterende data er identisk med anlegget som grenen ble tatt. Forplantning via borekaks ligner pode, men filialen er ikke knyttet til en rotstokk. Borekaks er dyppet i en rooting hormon som er lagt inn i en jordløs voksende medium og transplantert til jord når sine rotsystemer modne. Japansk lønn formert fra frø er ikke tro mot den opprinnelige sorten og ofte ikke klarer å spire. Modne japansk lønn som er dyrket fra frø har en tendens til å være mer hardføre enn de spredte med andre metoder.

Spiring


Frø er tøff. De tilpasset gjennom tusenvis av år for å tåle ekstrem varme, kulde, tørke og sure forhold. De forblir sovende til optimale vekstforhold er oppfylt. Når vilkårene er oppfylt, frøene bryte dvalen og gi ny planteliv. Seed hardførhet fungerer godt i naturgitte forhold, men moderne dyrkere må justere vekstforhold og forbehandle frø å bryte dvalen og produsere nye planter. Stratifisering er en av prosessene Gartnere bruker for å bryte dvalen.

Japansk lønn Seeds


Woody stauder fra tempererte områder tilpasse seg sesong frost- og tinesykluser. Disse frøene må gjennomgå perioder med varme og kald før kjemiske mekanismene utløse spiring. Gartnere gjenskape disse forholdene gjennom lagdeling. Stratifisering akselererer spiring. Japansk lønn regnes som vanskelig, når det kommer til spiring hastighet. I naturen, japanske lønn frø er sovende i ett til to vekstsesonger før spirende, men noen kan ta opp til fem år før spirende.

Lagdeling


Gartnere suge japanske lønn frø å løsne frøhylsteret deretter plassere frøene mellom lag av våt sand, vermikulitt eller Sphagnum torvmose. Fyll en leire potten med det våte medium forlate en tomme av plass fra toppen felgen. Plassere frøene på toppen av medium, og deretter dekke dem med den gjenværende våte stoffet. Forsegle potten inne i en plastpose og sted inni et kjøleskap i 10 til 12 uker. Frø skal utsettes for temperaturer innenfor et område på 35 til 45 grader. Etter den kalde perioden slutter, fjerne potter og plassere dem i et varmt miljø, holde middels fuktig til frøene spirer. Fjerne kalde frø fra mediet er risikabelt, som nylig utvikle kalde skudd og røtter kan bli skadet.