Hovudside

Typer av granatepletrær

by Walther

Granatepletrær og deres frukt har blitt verdsatt i tusenvis av år. Tørkede granatepler har selv blitt funnet i kongelige graver fra oldtidens Egypt. De lekre røde frø av granateple frukt har vært brukt i matlaging og drikke hele middelhavslandene i Europa, og mer nylig har blitt populært og i stor grad dyrket selv i Nord-Amerika.

Granatepletreet


Granatepletreet er et medlem av slekten Punica. Det er et løvtre, å miste sine blader hver sesong etter blomstring og fruiting. Det er innfødt til Iran og vokser utbredt i hele det nære Østen og Middelhavet.

Kjennetegn


Granateple er en stor busk til lite tre, med små grønne blader og lyse rød-oransje trompetformede blomster i klynger. Den granateple er rød-oransje og sitron-størrelse, med en tynn ytterhud og typisk mer enn 500 innvendige spiselige lyse røde frø eller arils, omgitt av et hvitt membran.

Punica granatum


Det er bare tre varietals i Punica slekten. Den vanligste, utbredt og gjenkjennelig er den opprinnelige Punica grantum, som vokser naturlig i hele Middelhavet. Det er nå dyrket i Nord-Amerika også.

Punica granatum Nana


Punica granatum nana er en dverg utvalg av den opprinnelige granateple, og dyrkes over hele verden som et bonsai eller container bush.

Punica protopunica


Den Punica protopunica er den endelige varietal i puniske slekten og er innfødt kun til Socotra Islands, en liten øygruppe i det Indiske hav utenfor kysten av Afrikas Horn. Den protopunica har rosa blomster i stedet for rød, og dens mindre frukt er ikke så søt som den mer kjente Punica granatum.