Hovudside

Om Osage Orange Trees

by Walther

Osage orange (Maclura pomifera) er innfødt til et begrenset område i Red River Valley of sørlige Oklahoma og nordlige Texas. Det er en slektning av morbærtreet. Før piggtråd ble oppfunnet i 1880-årene, ble Osage appelsintrær plantet tett sammen for å danne levende hekker å etablere grenser mellom eiendommer. Det har også fungert som et vindfang og Shelterbelt på prærien.

Beskrivelse


Osage orange vokser som et lite tre eller stor busk som når ca 20 til 30 fot. Den har blanke blader som er lanse-formet og opp til 8 inches lang. Korte, skarpe torner vokse fra grenene.

Frukt


Frukten av treet ser ut som humpete grønne baller, ca 6 inches rundt, som forblir på treet selv etter at bladene faller. Ekorn er veldig glad i de små frøene inni frukten. Bare den kvinnelige Osage orange tre bærer frukt.

Navn


Navnet kommer fra Osage stamme som bodde i nærheten av der treet opprinnelig vokste. Lukten av moden frukt minner om en appelsinskall. Osage orange er også noen ganger kalt sikrings epletre.

Bruksområder


Indianerne brukte limber grener av Osage orange å lage buer. Det er fortsatt anbefalt av noen dagens bueskyttere. Fordi treet er motstandsdyktig mot termitter, har det blitt brukt for innsatsen og innlegg.

Planting


Selv om det er en hardfør treet, er det Osage orange ikke anbefalt som et godt tre for hjemmet landskapet på grunn av sine torner.