Hovudside

Egenskaper for vanntetting

by Walther

Egenskaper for vanntetting

Vanntetting er prosessen der et stoff er brukt på en flate, det være seg betong, skinn sko, klær eller sportsutstyr, som gjør overflaten ugjennomtrengelig for vann. Enkelt sagt, det skaper en barriere som gjør det umulig for vann å passere gjennom materialet. Denne egenskapen hindrer flom og fukt i bygninger med overflater som er vanntette, bevarer klær og skotøy fra å bli ødelagt av vann når de har blitt behandlet med impregnering spray og holder deg tørr inni vanntett telt når du er camping.

Impregnering Properties


Formålet med alle vanntetting behandlinger, enten moderne eller gamle, er å lukke kapillærene i en overflate slik at vannet faller på det, men kan ikke passere gjennom den. Dette gjelder uansett om et materiale er produsert eller organisk og har naturlige vannavvisende egenskaper. Materialene som brukes til å lage denne ugjennomtrengelig barriere kan være så high tech som silikon eller fluorpolymer væsker og aerosolsprayer eller så lavt tech som sprer terpentin og talg (gjengitt animalsk fett) på overflaten av et stykke tøy eller skinnsko. Det er til og med planter som har naturlig impregnering evner fordi de inneholder overflate lipider som frastøter vann. Bladene av lotus plante er de fleste vannavvisende overflate på jorden.

Vanntetting Klær


Fra den tid da menneskene besluttet at det var bedre å bli kledd enn nakne, de har vært på utkikk etter måter å gjøre noe av klærne vannavstøtende. I antikken brukte naturlige dyrefett som lanolin å belegge ull og fremheve sin naturlige vannavstøtende evne, og de belagt lin og bomull med bivoks for å gjøre dem ugjennomtrengelig for vann. I det 19. århundre, The Mackintosh frakk, med sin gummierte indre laget, ble forløperen til den moderne regnfrakk, og oljeskinn, beskyttende regntøy laget av impregnering bomull klut med olje, ble brukt for et århundre før han ble erstattet av plast-belagte tekstiler. I nyere tid silisium og polymer sprayer er blitt brukt for å gjøre tøy vanntett.

Vanntetting Sportsutstyr


Alle som har brukt en regnfull natt i et telt som lekker forstår viktigheten av vanntetting sportsutstyr for å hindre regn og snø fra spoiling din tiltenkte formålet for det. Enhver form for materiale som er utviklet for utendørs bruk kan behandles med silikon, og vannbasert og fluorbaserte vanntette produkter for å øke eller gjenoppbygge sine vannavvisende egenskaper og forlenge levetiden. Markiser, telt, båt dekker, parasoller, strand poser, golfbager og flagg bør impregnerte hvert femte år, avhengig av hvor ofte de brukes og hvor mye deres utendørs eksponering.

Impregnering bygninger


Materialene, som betong og enda tre, som brukes til å konstruere boliger og næringsbygg kan alle ha nytte av vanntetting med flytende polymerer som produserer en ugjennomtrengelig hinne som blokkerer kapillærer og sprekker i vegger og gulv som er utsatt for fuktighet. Disse væskene kan brukes på eksteriør og interiør, bad og dusj, vaskerom, kjøkken og benkeplater. Gjør-det-selv kan bruke en hjemmelaget vanntetting løsning av ammonium stearat og varmt vann på vegger og gulv av sine hjem.

Bekymringer


Noen helse- og miljøhensyn har vært reist om giftigheten av kommersielle impregnering spray, spesielt de som inneholder fluoropolymers. Det har vært rapporter om respiratoriske bivirkninger i både mennesker og dyr etter å ha blitt eksponert for spray.