Hovudside

Hvordan sjekke din Chimney for en blokkering

by Walther

Hvordan sjekke din Chimney for en blokkering

Før du begynner å bruke en skorstein for fyringssesongen, er det en klok idé å sjekke det først for å sikre at det er klart. Ellers kan du ende opp med et hus fullt av røyk og giftig røyk. Verre ennå, kan du ha en pipebrann. Selv om du bruker din skorstein hvert år, i løpet av de månedene det er ikke er i bruk, kan det bli blokkert. Vanlige blokkeringer er tykke bygge-ups av sot, fuglereder, dyr reir, løv og annet rusk. Gjøre denne oppgaven før du begynner å varme opp hjemmet vil spare deg problemer senere.

Bruksanvisning


•  Beskytt deg mot sot og andre fallende gjenstander ved iført vernebriller og hansker. Hvis skorsteinen ikke har blitt renset på en stund, kan det være lurt å bruke en støvmaske, eller i det minste knytte et tørkle rundt nese og munn.

•  Åpne rent ut dør i bunnen av skorsteinen. Det kan være plassert i kjeller eller utenfor huset. Hold lommelykt i den ene hånden, og speilet i den andre hånden. Plasser speilet inne i skorsteinen gjennom ren ut døren. Shine lommelykten på speilet fra samme vinkel som du ser på det. Lyset vil reflekteres av speilet og shine opp pipa, slik at du kan se.

•  Inspiser skorsteinsrøret blokkeringer. Bruk lommelykt og speil for å se opp og ned veggene så langt du kan se. Hvis det er en bøy i skorsteinen, kan du ikke være i stand til å se hele veien til toppen.

Hvis det er en peis festet til pipa, må du huske å sjekke pipa derfra også. Åpne spjeldet. Deretter bruker lommelykt og speilet for å inspisere de indre veggene.