Hovudside

Et annet navn for ærbar treet Berry

by Walther

Et annet navn for ærbar treet Berry

Den kyske treet (Vitex agnus-castus) er også kjent som munk pepper, eller mer vanlig som Vitex. Denne store busk eller lite tre bærer små mørke bær som har blitt utnyttet av herbalists siden antikken å kurere en rekke plager, spesielt de som påvirker kvinner. Vitex er også elsket av gartnere og landscapers som en attraktiv, lite vedlikehold prydplante.

Beskrivelse


Busker vitex oppnå en moden høyde og bredde på 10 til 20 fot. Deres sammensatte blader bestå på fem til syv finger brosjyrer, og har blitt sagt å ligne de av hamp anlegget (Cannabis slekten). Av denne grunn er Vitex også kjent som hamp treet. Disse mørke grønne blader har hvitaktig under. De er løvfellende, faller til bakken hver høst og reemerging hver vår. Fra slutten av våren til høsten, lange klynger av lilla blomster som ligner de av sommerfugl busk (Buddleja slekten) brast ut, bidrar til denne plantens verdi som en dekorativ. Disse blomstene tiltrekke seg oppmerksomheten til sommerfugler, Hummingbird og honningbier. Ved slutten av den varmere årstid, gi de måte å klynger av små mørke bær, den delen av planten som brukes medisinsk.

Vekstforhold


Vitex er hjemmehørende på fuktige og skyggefulle hjørner av øya Sicilia. Denne planten trives i enten sol eller skygge, og foretrekker fuktig, godt drenert jord. Det er hardfør i US Department of Agriculture anlegget hardførhet soner 6 til 10, en region som omfatter store deler av det sørlige USA. I sone 6, er det tilrådelig å plante Vitex mot en vegg for maksimal beskyttelse mot kulde. Vitex kan formeres enten fra frø eller stiklinger, og er tolerant overfor salt.

Historisk medisinsk bruk


De gamle greske legen Dioscorides hevdet at Vitex kan brukes som en anti-afrodisiakum, eller en urt i stand til å undertrykke seksuelle lyster. Denne troen vedvarte inn i middelalderen, hvor den ble brukt av munker både til smaken deres mat og for å lindre begjær. Dette førte til både den vanlige navn kyske treet og munk pepper.

Moderne medisinsk bruk


I moderne tid har Vitex blitt brukt hovedsakelig til å behandle kvinners forhold som PMS, brystsmerter og hevelse, regulerer menstruasjonssykluser og menopausale symptomer. I "The Health Professional Guide to Kosttilskudd," forfatter Shawn M. Talbott rapporterer effektiviteten av Vitex i behandling corpeus luteum insuffisiens og tilhørende infertilitet, samt livmor myomas og selv Parkinsons sykdom. Ifølge Dr. Beatrix Roemheld-Hamm i en artikkel publisert i tidsskriftet "American Family Physician," Vitex er en effektiv behandling for brystkreft ubehag og PMS symptomer, men ikke for å regulere morsmelk produksjon som vanligvis antatt. Dr. Roemheld-Hamm rapporterer også at det er ingen kliniske bevis som støtter den tradisjonelle troen på at Vitex reduserer seksuell lyst.