Hovudside

Raskt voksende poplene

by Walther

Raskt voksende poplene

Poplene, en slektning av både Willow og Cottonwood trær, er kjent for sin raske vekst mønster og enkel behandling. Ofte et utvalg av huseiere i nye utbygginger hvor trærne tar tak og modnes mye raskere enn andre treslag, er popler også brukt i enkelte områder for vind pauser og som erosjonssikring.

Historie


Poplene ble først hybridiserte og produsert i Europa tidlig på 1900-tallet. Etter andre verdenskrig ble mange poppel plantasjer plantet i respons til den mangel på tømmer etter krigen. Takket være sin evne til å vokse til forfall på mindre enn seks år, tre produsert av popler var i stor grad ansvarlig for å gjenoppbygge Europa etter krigen. Treet ble introdusert til USA på midten av 1900-tallet og ble mer populær på 1970-tallet.

Kjennetegn


Poplene er preget av sine lange, rette og litt tynne badebukser samt deres raske vekst mønstre. Ofte vokser mer enn 5 til 10 meter i et enkelt år, kan poplene ofte nå 60 meter i lengde av den tiden de er seks år gammel. Kommersiell produksjon av poplene har resultert i 4 til 10 tonn trevirke som blir produsert fra en enkelt acre, og det blir stadig mer populært i USA tømmerindustrien.

Oppmuntrende Vekst


Popler kan bli oppmuntret til å vokse enda raskere med de rette forholdene og omsorg. Befruktning og bruk av kort span vekstskifte kan produsere trær som når modenhet svært raskt. For hjemme eller vindfang bruk, kan trær lett komme vekstrater på 10 meter per år hvis de er plassert i solrike områder med god drenering, gitt riktig vanning på en ukentlig basis og befruktet hver uke. Denne praksisen er ofte brukt i nye boligfelt og for rancher som trenger raske vindfang.

Potensielle bruksområder


Takket være sin evne til å vokse så raskt og produsere en god del av trelast per acre, kan popler bli en ny cash crop, spesielt i USA. Disse trærne er ofte vanlig i områder som trenger skogplanting etter alvorlige branner eller stormer. I tillegg til produksjon av trelast, kan tre fra disse trærne etter hvert bli nødvendig å frembringe et alternativ til fossilt brensel. Takket være den hardføre natur, kan poplene dyrkes i tidligere brakk jord og mange forskere som indikerer at denne ydmyke treet kan være svaret på USAs energi bekymringer i fremtiden.