Hovudside

Hva er hardt kablet røykvarslere?

by Walther

Hva er hardt kablet røykvarslere?

Røykvarslere har vært allment tilgjengelig siden tidlig på 1970-tallet. Disse enkle enheter redde utallige liv hvert år ved å varsle sovende beboere til tilstedeværelsen av branner i hjemmet. Når en alarm utløses, lyder røykvarsleren et høyt, skingrende sirene som kan vekke de fleste sviller. For tyngre sviller, eller de med hørselsvansker, modeller er tilgjengelig med blinkende lys eller vibrerer mottakere som kan plasseres under puten eller på nattbordet.

Fastkoblet røykvarslere


Tradisjonelle røykvarslere har generelt vært frittstående, enheter batteridrevne. En 9-volts batteri eller lignende gir den elektriske strøm til detektoren. Disse enhetene kreves hyppig testing, årlig batteribytte, og i tilfelle av en batterifeil, ville ikke operere. Fastkoblet røykvarslere er en vanlig funksjon i mange nye og ombygde amerikanske hjem. Disse enhetene bruker husholdning spenning til å drive og kan kobles sammen slik at hvis en detektor utløses, vil alle andre alarmer i hjemmet høres samtidig. Kablede enheter vanligvis bruker et batteri for å gi backup strøm i tilfelle strømbrudd. Siden de bruker husholdning spenning, fastkoblet røykvarslere gir et bedre utvalg av ekstra funksjoner som nødlys og strober for personer med hørselsproblemer.

Ionisering Røykvarslere


Ioniserende røykvarslere bruke en meget liten mengde av radioaktivt materiale for å skape en elektrisk ladning som overvåkes av detektoren. Når røyken kommer inn i detektoren, røkpartiklene forstyrre den elektriske ladningen og endringen i spenning utløser en alarm. Røykvarsleren vil da høres en alarm før det slås av eller all røyken klarner sensorområdet.

Fotoelektriske røykvarslere


Fotoelektriske røkdetektorer er avhengige av en lyskilde og fotoelektrisk celle til å påvise tilstedeværelsen av røyk. Lyskilden er rettet bort fra fotocellen, noe som resulterer i ingen lys blir detektert. Som røyk kommer inn i detektoren, er lyset reflekteres fra røykpartikler, forårsaker noe av lyset til å falle på den fotoelektriske celle. Når detektoren registrerer tilstedeværelsen av lys på fotocelle, det utløser alarmen. I likhet med ioniserende detektor, vil alarmen lyde til taushet eller til røyken er ryddet.

Dual Teknologi Røykvarslere


Som navnet tilsier, dual sensor røykvarslere ansette både ioniserende og fotoelektriske teknologier. Hver sensor er bedre egnet for forskjellige typer branner. Hot, flammebranner er mer sannsynlig å raskt utløse ioniserende detektorer mens optiske detektorer er mer egnet for røykfylt, ulmebranner. Siden forutsi hvilken type brann hus og kan oppleve er umulig, anbefaler USA Brann Agency ved hjelp av enten en blanding av begge typer sensorer eller dual teknologi detektorer.