Hovudside

Hva er en apekatt Pine Tree?

by Walther

Også kjent som ape-puslespillet treet, er Araucaria Araucana en uvanlig eviggrønne innfødt til Sør-Amerika. Ikke en sann pine, har tt en åpen, pyramidale vane og kan vokse til 150 meter høy i det opprinnelige habitat. Den dyrkes ornamentally som en nyhet tre på USAs østkyst fra Virginia sørover gjennom Texas og opp vestkysten av USA og Canada. Ape-puslespillet treet er hardfør i US Department of Agriculture klimasoner 7 til 10.

Kjennetegn


Ape-puslespillet treet har små, stive, mørkegrønne blader med nål poeng. De vokser i spiralform rundt grenene, som selv vokser horisontalt i hvirvler rundt stammen. I tid, danner treet en løs, gjennomsiktig mønster av grener.

Kultur


Plante ape-puslespillet treet der det vil ha god plass til å vokse, fordi den når ca 75 meter høye i dyrking. Det er pyramideformet og får ca 25 meter bred ved basen når moden, selv om det vanligvis mister sin nederste greinene som det aldre. Den foretrekker full sol, godt drenert sur jord og et kjølig, fuktig klima. Vann regelmessig inntil etablert.

Historie


Native til Andesfjellene og kystnære fjellområder i Sør-Amerika, ble treet brakt til Storbritannia i 1795 av kirurg og plantesamler Archibald Menzies. Det ble populært med Victorians, som verdsatte alt eksotisk, spesielt uvanlige planter. Tilsynelatende en seer av en av de unge trær kommenterte at "det ville puslespill en ape" å klatre, og dette var opprinnelsen til sitt vanlige navn.

Etnobotanikk


Ape-puslespillet er en gammel bartre, identisk med forsteinede trær som levde for millioner av år siden. Mens en gang produktive i Chile, har treet blitt logget og brent til det punktet av nær-utryddelse. Dens tre er brukt til møbler, båtbygging og papir. Frøene er en matkilde for noen av indianerne som bor i den sørlige Andesfjellene, særlig Pehuenche folk. Frø er dannet på modne (40-åringen) kvinnelige trær, som deretter slippe sine kjegler.