Hovudside

Hva er meningen med en Cedar Tree?

by Walther

Hva er meningen med en Cedar Tree?

Den libanonsederen er innfødt til Asia Minor. Den vokser i Alaonite Mountains og Taurus-fjellene i Syria, Sør-Tyrkia og Libanon. Selv om det ikke lenger vokser så stor overflod i Libanon, kan det fortsatt bli funnet i Tyrkia. Beundret for sin skjønnhet, er libanonsederen vokst andre steder rundt om i verden. Treet liker å vokse i høye steder, opp til forhøyelser av 6000 meter. Disse seder som mye lys og har bred, spre kalesjer. Trærne kan vokse til å bli over tusen år gammel og opp til 40 meter høye. Den libanonsederen har mer enn én betydning for mange mennesker, noen dateres tilbake mange hundre år.

Bibelske referanser


I Esekiels bok, er en assyrisk sammenlignet med en seder: "Se, Assur var en seder på Libanon med fagre grener, og med en skyggende liksvøpet, og av en høy av vekst, og hans toppen var blant de tette grener." Esekiel mente at sedertre symboliserte sannheten fra Herren det ville ta rot i jorden.

For jødene, sedertre var et tre av betydning. Moses beordret prestene å bruke olje fra sedertre for å behandle dem som ble omskåret, samt en kur for spedalskhet. For å markere det nye året, jøder brent sedertre på Oljeberget.

Visdom


Siden det 16. århundre, ville reisende gjør et poeng å reise til Libanon for å se libanonsederen. Araberne æret trærne, vurderer dem intelligent samt stand til å leve evig.

Sacred Wood


I en av legendene knyttet til sedertre, ble tre av Kristi kors laget av sedertre. Tre fra libanonsederen ble også brukt til å lage slagskip av fønikerne samt deres templer. I gravene til farao, fant man bevis av sagflis fra sedertre. Cedars var mye etterspurt som tre av valget for å bygge templer. En av de mest kjente av disse templene var Salomos tempel, samt kong Davids og Salomos palasser.

National Emblem


Den libanonsederen er en nasjonal emblem for Libanon, og det er kjennetegnet på flagget til Libanon. The Cedar Revolution, samt andre politiske partier, brukt sedertre som et emblem.

Gilgamesj


I Gilgamesj av sumererne, lunder av Libanon sedertrær var de boplasser av gudene. Det er til disse lunder som Gilgamesh ventures i hans søken etter udødelighet.