Hovudside

Kan jeg vaske en 70-prosent-Silk, 30-Percent-bomullsstoff som sier til Dry Clean It?

by Walther

Kan jeg vaske en 70-prosent-Silk, 30-Percent-bomullsstoff som sier til Dry Clean It?

Silke, ull, silke-bomull blander og andre delikate stoffer ofte leveres med instruksjoner for å tørke rengjøre dem. Imidlertid er tørr-renseprosessen kostbar og kan forårsake betydelig slitasje. Ifølge rodale, kan renseri også være en helse- og miljørisiko. Vaske tørre-clean-bare silke blander og andre delikate stoffer tar betydelig omsorg og kan gi uventede resultater. Men, hvis det gjøres på riktig måte, også sparer penger og forlenger levetiden til et plagg.

Klesrens


Til tross for navnet, er renseri egentlig ikke en tørr prosess. Det innebærer å bruke flytende kjemikalier for å fjerne flekker uten å dyppe et plagg i vann. Ifølge Renseri & Vaskeri Institute International, de fleste moderne renserier bruke perkloretylen, også kalt perc. Det ikke brennbare kjemiske påføres stoffet, flusing jord fra klærne, og deretter ekstrahert. Etter ekstraksjon renseriet benytter en tørketrommel for å fordampe eventuelt gjenværende oppløsningsmiddel. Denne prosessen har en tendens til å påvirke stoffet mindre enn vann, og er ofte anbefalt for finvask.

Håndvask


De fleste stoffer, inkludert silke, kan vaskes for hånd i stedet for å renses. Å vaske silke eller silke blander, bruk varmt til varmt vann og en nøytral-pH såpe. Ikke bruk klor blekemiddel, som gul kan silke, eller vanlige vaskemidler, som er for alkalisk. Aldri gni silke når det er vått, da dette kan skade fibrene. Heng plagget tørke innendørs vekk fra sollys, noe som kan føre til misfarging. Alternativt, tørke fuktig silke ved å stryke. Hvis en silke eller silke-blanding plagg rynker, damp det ved hjelp av en damp tryllestav, stryke det med en tørr jern eller bare henge den i en dampende bad for å oppmuntre rynkene til å falle ut. Aldri stryke en silke plagg ved hjelp av damp, derimot, eller bruke vann for å fjerne en flekk fra ett sted. Tilførsel av fukt til bare ett område kan forårsake vannflekker.

Maskinvask


Noen silke og silke-blanding stoffer, inkludert silke-bomull blander, vil overleve maskinvask. Denne prosessen er fundamentalt grovere enn håndvask og kan føre til mer skade på fibrene. Bruk kun en skånsom vask og kaldt vann. Plasser plagget i en mesh bag for å unngå skader fra andre plagg. Vask silke med lignende farger for å hindre fargestoff blødning og bruke en nøytral-pH såpe. Hvis bløtlegging er påkrevet for å fjerne flekker, suge bare i 30 minutter eller mindre. Fjern plagget fra maskinen umiddelbart etter at syklusen er ferdig og henge eller la det tørke flatt vekk fra sollys.

Betraktninger


Mange silke og silkeblandinger kan vaskes med ingen skader eller endring i tekstur. Imidlertid har noen klær blitt behandlet med en spesiell overflatebehandling for å gi dem en spesiell tekstur eller glans. Disse plaggene kan mykne, miste formen litt eller ser ut til å endre seg i farge hvis rengjøres i vann. Noen silke plagg kan også krympe litt eller utvikle vann flekker. Test rengjøre et lite, uanselig område av stoffet før du vasker hele plagg.