Hovudside

Hvordan bruke Timian Olje

by Walther

Timian er ofte dyrket for bruk i matlaging, særlig i middelhavskjøkkenet. Det er en hardfør, attraktiv bunndekke og tiltrekker bier. Den essensielle oljen har blitt brukt medisinsk for en rekke formål, inkludert akne behandling, bronkitt og hoste, og sår hals. Dens duft er ment å bidra til å lindre hodepine. Oljen inneholder en sterk fenol kalt tymol, som er en potent baktericid. Både anlegget og den essensielle oljen er generelt anerkjent som trygt for konsum, men oljen kan være ekstremt potent og bør ikke tas internt. Timian olje er et flott tillegg til mange aromaterapi produkter og hjemmelaget kosmetikk.

Bruksanvisning


•  Kjøp ditt timian olje fra en pålitelig kilde, slik at du vet hva du kjøper. Timian olje er oftest funnet som enten rød timian olje eller hvit timian olje. Red timian olje er den sterkeste, det er produsert etter en destillasjon av rå plantemateriale. Hvitt timian olje produseres fra destillasjon av røde timianolje ytterligere. Det finnes mange varianter av timian, og noen er mindre giftig enn andre. Sitron timian og de som kalles linalol er generelt ikke-irriterende, og kan brukes direkte på huden i små mengder.

•  Ditt olje mest sannsynlig vil bli pakket i en brun eller blå apoteker-stil flaske. Eteriske oljer skal oppbevares forseglet i de originale beholdere og holdes unna direkte sollys og andre varmekilder. Sørg for at barn og kjæledyr ikke kan komme til dem. Et soverom skap hylle eller pantry sokkel gjør en god lagringsområde; du også kan holde flaskene i sokkeskuffen, så lenge de ikke vil gå slått rundt.

•  Du kan bruke timian olje i et bad. Noen få dråper av den essensielle oljen lagt til badet vil bidra med hudirritasjoner og fotsopp sopp. Aroma visstnok hjelper rolige hodepine og reduserer stress. Alternativt kan du legge til en dråpe eller to til en bolle med varmt vann og nøye inhalerer dampen til å rydde lungene.

•  Det er lett å lage din egen luft spray. Få en ren sprayflaske. Bruk en ren-korn alkohol (en som ikke har smaks- eller farge) som base, og legge til flere dråper timian olje. Rist godt for å blande olje, og Spritz i luften. Start med små mengder olje og tilsett mer som ønsket. Ikke bruk vann som base, fordi olje og vann ikke vil blande.

•  En av de sikreste og enkleste måtene å nyte timian olje er å bruke den med en aromaterapi diffuser. Disse tar flere former, alt fra billig strimler av kort som kan brukes med en plug-in diffuser til maskiner som fordamper oljen opp i luften. Du kan også plassere noen dråper olje i en bolle med potpourri og bare la oljen fordampe i luften. Du må oppdatere potpourri av og til.

Tips og advarsler


  • Bruk små mengder for å teste for allergi (en til to dråper).
  • Må ikke svelges den essensielle oljen.
  • Unngå timian olje når du er gravid.
  • Hold timian olje unna barn og kjæledyr.