Hovudside

Kan jeg vaske klærne i kaldt vann samt varm eller varm?

by Walther

Kan jeg vaske klærne i kaldt vann samt varm eller varm?

Vanntemperaturen du velger når du vasker klærne gjør en betydelig forskjell i utseendet når de er tørre. Selv om den grunnleggende praksis er å vaske farger i kaldt eller varmt vann, og det hvite i varmt vann, typen av vann og såpe eller vaskemiddel brukes også påvirke renseprosessen. Selv hvor mye vann du bruker kan bli en faktor når du vasker klærne dine. Ved hjelp av vaskeri beste praksis er viktig for å sørge for klærne ikke blir ødelagt i vaskemaskinen og vare i måneder, om ikke år framover.

Funksjon


Uansett om du vasker klærne dine i varmt, varmt eller kaldt vann, sikre at det er nok plass i vaskemaskinen for kluter til å flytte rundt, løsne flekker og trekke ut skitt. For dine mest skitne elementer, spesielt de som er hvite eller beige, bruk varmt vann. Varmt vann er best for å drepe bakterier, og løsne grunnleggende skitt og jordflekker. Varmt vann bør brukes på moderat skittent tøy og er generelt trygt for de fleste fargede klær. Kaldt vann bør brukes på klær med lyse fargestoffer som lilla og rødt, og for svette og kroppsoljeflekker. Flytende såpe, i stedet for kraftvaskemidler, bør brukes i kaldt vann.

Misforståelse


Mens det er vanlig å tro at kaldt vann bør bare brukes med fargerike klær som inneholder dype fargestoffer, kan kaldt vann også brukes på klær med merkelapper som anbefaler varmt vann for vaskeanvisning. Kaldt vann er mildere enn enten varme eller varmt vann og bidrar klær vare lenger. Det forhindrer også svinn, spesielt for tettsittende klær, undertøy og bomull t-skjorter.

Betraktninger


Vurder å bruke ulike typer av vaskemiddel når du vasker klærne i kaldt versus varme eller varmt vann. For eksempel, flytende vaskemidler er mer effektive enn pulver vaskemiddel i kaldt vann. Vaskepulver, bør generelt bli brukt i varmt vann, siden høyere temperaturer er nødvendig for å oppløse pulveret i såpe.

Enten du vasker med myk eller hard vann gjør også en forskjell i hvordan rene klærne komme seg ut av vask. For eksempel, bløtt vann kombinert med flytende såpe renser plagg bedre enn hardt vann siden myk mangler mineralforekomster og krever ikke så mye vaskemiddel som varmt vann. Dessuten danner hardt vann såpeskum, som kan holde fast tøy og overflaten av den indre kurv og ytre kar av vaskemaskinen.

Ulemper


Når du bruker varmt vann for å vaske klær, husk at høyere temperaturer visne fargestoffer, som kan lekke inn andre klær under vask. Det har også en tendens til å forårsake permanent presse og andre delikate stoffer til å rynke og krympe. Vaske klær i varmt eller kaldt vann vil ikke drepe bakterier med mindre blekemiddel eller et annet desinfeksjonsmiddel brukes i forbindelse med vaskemiddel. Videre krever kaldt vann vanligvis mer vaskemiddel enn lunkent eller varmt vann til å rengjøre effektivt.