Hovudside

Hvordan Plant & Care for Almond Trees

by Walther

Hvis du ønsker duftende rosa og hvite blomster om våren og næringsrike nøtter i høst, vurdere voksende mandeltrær. Mandler er tørke-tolerant, frostsikre, og trives selv i dårlig jord. Mandeltrær vokser best i områder med milde vintre og varme somre, og de foretrekker hel eller delvis solen. Dine mandler kan lagres året, og trærne krever bare grunnleggende om vanning og lys beskjæring for å holde seg frisk og produktiv i mange år.

Bruksanvisning


Dyrke din egen mandeltrær


•  Velg en solrik nettsted for din mandeltreet, med godt drenert jord. Grave og dyrke jorda til samme dybde som roten ballen på treet, og løsne jord til flere inches under plantehull. Plante treet i februar når dagene er fortsatt kjølig nok til å hindre at treet spirende ut.

•  Undersøk rotsystemet på mandel treet; eventuelle skadede røtter bør nøye beskjæres før planting. Dypp en skarp beskjæringsverktøyet til et blekemiddel løsning for å hindre innføring eller spredning rot sykdom. Beskjær bare skadede røtter eller de for store til å passe inn i plantehull; fjerne røtter vil redusere nærings lagring i treets rotsystem.

•  Spray eller dypp mandel treets røtter med en biokontroll middel som heter Galltrol®, som er registrert for økologisk bruk. Beskytt din mandeltre mot krone gnagsår, en sykdom som påvirker kronene og røtter av frukt og nøtter trær, med denne roten behandling. Spør din lokale planteskole om riktig bruk og oppbevaring.

•  Plant din mandeltre på samme dybde det var i barnehagen. Plassere treet slik at den øverste knoppen peker i retning av din rådende vinden, og lene treet 5 eller 10 grader i den retningen. Tamp jorda lett, men bestemt rundt røttene å sikre at de er i kontakt med jord, og at det ikke er noen luftlommer rundt røttene.

•  Kontroller at treet ikke lener seg mer enn 10 grader; ifølge Mario Viveros, Kern County Farm Advisor med University of California Cooperative Extension, lener trær for mye vil føre til en krumning ved basen i bunnen av bagasjerommet, med skudd utvikle bare på den ene siden av treet. Gjødsle treet bare etter at de nye skuddene er 4 til 6 inches lang. Tilsett 4 oz. av gjødsel, ca 18 inches bort fra treet base. Gjenta dette to eller tre ganger i løpet av sommeren.

•  Skjær ned på mandeltreet for å holde den sprek; ifølge Curtis Swift av Colorado State University Extension Service, unpruned mandler produsere svak, kort vekst og små frukter. Beskjære treet ditt samtidig som det knopper ut; årlig beskjæring er akseptabelt, men beskjæring hver to eller tre år er tilstrekkelig. Fjern bare den veksten som er nødvendig for å øke den strukturelle styrken av mandel i bagasjerommet og de viktigste stillas grener.

Tips og advarsler


  • Mandeltrær begynne å produsere etter 3 år. De når maksimal produksjon etter 8 eller 10 år.
  • Mandeltrær er selv infertile og krever krysspollinering; honningbier eller andre pollinatorer er avgjørende for produksjonen.