Hovudside

Fakta om Lønnetrær

by Walther

Fakta om Lønnetrær

Maples, noen ganger klassifisert i sin egen familie eller som en del av soapberry familie, blomstre over et bredt spekter i Eurasia, Nord-Afrika og Nord-Amerika. De rangerer som noen av de mest økologisk og økonomisk viktige hard trær i USA De er også blant de mest kulturelt kjent og kjært.

Taksonomi


Det er nær 130 arter av lønn, nesten 100 av disse er innfødt til Kina. De dusin eller så nordamerikanske representanter spenner fra den store sukkerlønn av Midtvesten og øst til skurehånd Rocky Mountain lønn av vestlige canyons. Mest utbredt på kontinentet er det Boxelder, som spenner fra Atlanterhavskysten til de vestlige Great Plains og er mye naturalisert i andre deler av USA, inkludert Pacific Northwest.

Kjennetegn


De fleste Maples har forskjellige blader som er forholdsmessig store, håndformet og flikete. Det er nok av unntak, selv om - Boxelder, for eksempel, har finnete, sammensatte, sagtannete blader. Den største av alle tilhører det passende navnet bigleaf lønn av Pacific Northwest. Deres dypt flikete flatene kan være en til to meter over. De fleste nordamerikanske Maples har gruppert blomster på kvist ender, men boxelders og røde og sølv Maples har små blomsterklaser fordelt langs kvistene. Fruktene, kalt Samaras, er blant de mest kjente av nordlige halvkule trær med sine Tvilling frø inni tynne vinger. Disse viser vind-spredningsevne av lønn frø: de er ofte sett hvirvlende ned til bakken mye som helikopter blad.

Økologi


De fleste nordamerikanske Maples er skogstrær. Den store sukkerlønn er en av de dominerende treslag i det østlige løvskog, vokser i ren står samt blandet med andre store bredbladede trær som basswoods, bøk, sorte kirsebær og gule bjerker. I fjellene i den maritime Northwest, Maples vintreet vise en annen vanlig lønn form: som en understory busk, med forvridd grener og luftig løvverk henhold dyp skog skygge. I Eurasia, Maples bor i samme habitat. For eksempel, de blomstre i de blandede lauvskog av Mandsjuria og den russiske Fjerne Østen. Japansk lønn okkupere et analogt story nisje som vintreet Maples i Amerika.

Maples og People


Folk har lenge beundret Maples for sin estetiske form, løvverk og styrken av deres tre. Lynrask rødt, oransje og gult sukker og røde Maples er noen av de viktigste attraksjonene i den berømte høst New England blad-fargeskjermer. De store, staselige Maples er ofte plantet i Amerika som forstads og urbane trær. Den slående, Lacy blader av japansk lønn, som slår en rik Crimson i høst, er en grunn til at de er mye dyrket i velstelte hager og landskaps innstillinger. I USA Nordøst og tilstøtende Canada, er sukker Maples tappet for sine saft å produsere smak sirup. Lønn trær i Nord-Amerika er også viktige kilder til trelast.