Hovudside

Best Lights for dyrking av planter innendørs

by Walther

Best Lights for dyrking av planter innendørs

Velge riktig belysning for planter er ofte en funksjon av rom, tid og økonomi, som hver kan tippe balansen til fordel for en type eller en annen. Tre valg dominerer markedet for anleggsutvikling og vekst: fluorescents, incandescents og lysdioder. Hver har noen fordeler og noen ulemper for innendørs planter, men alle kan gjøre en fullgod jobb under de rette omstendigheter og med de riktige plantene.

Lysrør


Lysstoffrør har vært en favoritt blant innendørs gartnere for en lang tid. Belysningen er trygt, kul og billig å produsere. Pærene har en mye lengre levetid enn incandescents og er billigere å drifte per hver kilowatt time enn de mer tradisjonelle pærer. De er også kul brenning og derfor kan holdes nærmere planter enn glødelamper.

En ting å huske på når man ser på lysrør er at pærene kan eller ikke kan tilby et komplett spekter av lys. Gartnere kan kjøpe spesielle pærer for dette formålet og eller bruke to forskjellige rør. En varm rør, som produserer mer rødt lys, og en kul rør, som produserer mer blått lys, gir for hele spekteret av lys.

Glødelamper


Ordinære glødepærer er ikke nødvendigvis det beste for dyrking av planter innendørs, men de ofte erstatning for naturlig sollys. De er dyrere enn fluorescents å operere, produserer hovedsakelig rødt lys og ikke vare så lenge, men er generelt billigere å kjøpe og lett å finne. Til tross for sine mangler, kan gartnere velger å bruke dem på grunn av de siste to kvaliteter.

Noen glødepærer er spesielt laget for å fremme vekst i planter, og deres globuser er laget med filtre som gir et fullt spekter av lys. Det er nødvendig å holde et glødende høyere enn lysrør på grunn av varmen de legger ut. Derfor er de fleste glødepærer krever bruk av en reflekterende ligaen for maksimal effektivitet.

Light Emitting Diodes


En av de nyeste alternativene i anlegget belysning markedet er LED-lys. Disse lysene blir stadig mer populært som prisen fortsetter å komme ned og flere ser fordelene de har. LED-lys kan fortsatt være dyrere enn de andre alternativene i de fleste tilfeller, men de blir stadig mer konkurransedyktig.

Fordeler til LED-lamper inkluderer ikke bare farge replikering men også koste å operere. I motsetning incandescents og noen fluorescents, som baserer seg hovedsakelig på filtrene for å produsere lys over hele spekteret, LED produserer lys ved presise båndet ved mer nøyaktig skildre fargespekteret. De er også billig å kjøre og avgir nesten ingen varme.

Naturlig belysning


Et annet alternativ, og kanskje den billigste, er å bruke naturlig sollys gjennom bruk av et drivhus, vinterhage eller vinduer. Plassere plantene i nærheten av eller på disse stedene kan gi alt lyset de trenger. Men om vinteren, kan noen supplerende lys være nødvendig, spesielt for de som prøver å vokse tropiske arter i nordlige klima, hvor dagene er mye kortere.