Hovudside

Hvordan å høste Sage

by Walther

Hvordan å høste Sage

Sage, et medlem av den enorme mynte familien, er en allsidig og lett å dyrke urter. Bladene brukes frisk eller tørket til smaken en rekke retter, inkludert biff, svin og fjørfe. Indianere brenne tørket salvie som en del av hellige seremonier og tror at sin røyk renser miljøet. Røyken har også effekten av nøytraliserende lukt i luften og er ofte brent i profesjonelle kjøkken for å gi kokkene et rent rulleblad.

Bruksanvisning


•  Snip rett utenfor anlegget. Frisk salvie er en deilig tillegg til et bredt utvalg av måltider. Hvis du foretrekker smaken av urten når den er fersk, er det bare høste bladene som er nødvendig for den dagen. Bruk en god, skarp saks og klipp av bare de yngste, Møre blader fra planten. Vask godt og klatt tørr med et papirhåndkle før du legger i potten. Urter har en sterkere smak når tørket, så skjønner at når høst salvie for umiddelbar bruk, må du bruke omtrent dobbelt så mye for en oppskrift som krever tørket salvie.

•  Kles for senere bruk. For de som foretrekker smaken av tørket salvie og ikke regelmessig høste friske blader, kan du enkelt klippe fra anlegget og spare til senere. Sage er en flerårig plante. Som det blir eldre, vil det spre seg og kan ta over hagen hvis du ikke holde det beskjæres regelmessig. Harvest bunter av blader om to eller tre ganger per sesong for å holde den i sjakk. Det er best å samle bladene tidlig på morgenen rett etter duggen har fordampet, da dette er tiden da smaken er på sitt høydepunkt. Skjær bladene, være sikker på å forlate om en tomme av stammen. Gjeng sammen og slips med en streng. Heng salvie bunt opp ned i et mørkt, varmt, tørt og luftig sted. Når bladene blir brune og er smuldrete å ta på, er de tørre. Oppbevar tørket salvie helhet i lufttette krukker. Hvis du har ikke noe sted å henge urter, kan du også prøve å tørke dem på skjermer, i samme type miljø. Sørg for å slå noen få dager for å tillate enda luftstrøm.

•  Bevar i eddik. Urt eddik er flott å krydre opp en kjedelig parabolen. Sage, som er mye brukt i biff retter, er en perfekt kandidat for urt eddik. Eddik hjelper å kutte fattiness og har en mørningseffekt på tøffe kjøtt også. Samle nok blader til å fylle opp en stor krukke. Gjør din høsting på en varm dag for optimal eddik smakstilsetning. Vask godt for å fjerne alle spor av skitt og klatt tørr med et papirhåndkle. Deretter knuse bladene og legg dem ned i glasset. Varm opp eddik (hvilken som helst type som du liker er fint), tar seg ikke å koke. Når eddik er varm, hell den opp i glasset, og etterlater en halv tomme plass på toppen av glasset. Skru på lokket, noe som gjør at det er lufttett. Jo lenger du lar salvie bratt, jo sterkere eddik vil være. Om en ukes tid er vanligvis tilstrekkelig, men du kan sjekke fremdriften av lukt og bestemmer selv hvor sterk du ønsker at eddik skal være. Når eddik har nådd sin ønskede styrke, press det til en glassflaske. Du kan deretter legge en frisk kvist av salvie for dekorasjon og identifikasjon, hvis du vil. Bruke eddik som tilsetning til en tallerken eller som en marinade som du forkaste før koking. Salvie eddik gjør også et attraktivt og uvanlig gave til et middagsselskap vertinne eller som del av en kulinarisk tema gave kurv.

Tips og advarsler


  • Gravide og ammende kvinner bør unngå salvie.