Hovudside

Duftende orkideer som vokser Upside-Down

by Walther

Duftende orkideer som vokser Upside-Down

Minst 25.000 arter av orkideer vokser over hele verden. Orkideer er bakkenett eller epifyttiske og produsere spektakulære blomstrer i unike former og farger. Epifyttiske orkideer vokser på trær og andre vertikale flater og bruker antenne røtter for å samle næring og fuktighet. Disse orkideer kan vokse hengende nedover i mange tilfeller. De fleste av disse oppfordres til å vokse oppover i hjemmedyrking på grunn av skjermproblemer. Det finnes varianter av orkidé som bærer blomster på undersiden av stammen og som blomstrer er opp ned.

Resupination


Resupination er prosessen en blomst stammen går gjennom som det vokser, noe som får den til å vri. Det er en normal prosess for blomstene, hvor orkide utvikler opp ned og deretter snur 180 grader av modenhet. Det ser da ut til å vokse riktig side opp. I naturen er orkideer tvunget til å vende og endre sin stilk retning for å få plass til andre og større plantearter. Deres evne til å vokse på uvanlige steder fører også stilk orientering til å være skjev.

Pigeon Orchid


The Pigeon orkide er en interessant hvit-blomstrende plante som bærer knopper og blomster under en horisontal stilk. De dingle fra bunnen av stammen som fugler på en invertert wire. Mange orkideer ser ut til å ha blomster vokser opp-ned på stammen på grunn av vekten av blomsten. The Pigeon orkide naturlig buer ut, og de små hvite parfymerte blomster hang av stilkene. Du kan forhindre dette ved staking anlegget, men mange ønsker ikke å, siden effekten er tiltalende og etterligner sin naturlige vane.

Stanhopea


Stanhopea kalles Upside-Down Orchid. Flere arter i slekten, som er tungt parfymert, er funnet i Sør-og Mellom-Amerika. Plantene vokser stammer vertikalt ned gjennom sine potter, eller heie området, og utvikle blomster hengende under anlegget. Blomstene er voksaktig, tykk og kommer i et bredt spekter av farger og teksturer. Det er omtrent 50 arter av anlegget, hvorav mange er under dyrking. Stanhopea krever skjermede forhold og hyppig vanning.

Nonresupinate Blomster


Nonresupinate blomster modnes med labellum, eller leppe, på toppen av en blomst, slik at det hele ser ut til å være opp ned. Encyclia og Prosthechea er to eksempler på denne type blomst, og det er normalt at blomsten skal plasseres på denne måten. Blomstene ser ut til å ha blitt rotert opp ned, men det er egentlig den naturlige formen på blomst. Pyramide orkideer har opp-ned blomster, men de har en heller ubehagelig lukt, i motsetning til de behagelige dufter av Encyclia og Prosthechea.