Hovudside

Hvordan ta vare på gamle Chenille Sengetepper

by Walther

Chenille, det franske ordet for "caterpillar", er et nydelig stoff som kombinerer silketråder sydd i tett, hevet looper med bomull eller ull. Chenille sengetepper var populære under den store depresjonen og kort tid etterpå, og opplevde litt av en vekkelse i slutten av 1950 og begynnelsen av 1960-tallet. Vintage stoff elskere som samler og gjenopprette gamle chenille sengetepper må ta vare på renhold og bruk av denne delikate stoffet for å holde det i mange år framover.

Bruksanvisning


•  Renseri er alltid den foretrukne metode for rensing av chenille stoff, men hvis du trenger litt restaurering arbeid gjort kan det være billigere å gjøre det selv. Sjekk alle områder av spredning for eventuelle flekker, misfarging, hull eller rifter. Hvis sengeteppet er hvit, sjekk for å være sikker på at det er en sann hvit og ikke en off-white farge som mange vintage sengetepper, da dette vil påvirke hvorvidt du er i stand til å bruke vanlig blekemiddel på den.

•  For vanskelige flekker, som for eksempel blod, gni hydrogen peroxide inn i flekken før vask. Gjør dette flere ganger, hvis det er nødvendig.

•  Fyll et badekar med vann, og tilsett 2 kopper eddik og en bruskork vaskemiddel. Klem såpe i mellom stoffet med hendene, og husk å gni forsiktig områder med ekstrem tilsmussing eller farging. Suge i flere timer, avløp og skyll. For en gulnet eller svært smusset stoff, kan du suge den i vann og 4 kopper eddik i flere dager. Hvis sengeteppet er ren hvit, kan du legge blekemiddel til blandingen. Imidlertid kan blekemiddel skade fibrene hvis igjen på for lenge; ikke suge for mer enn et par timer.

•  Vaskemaskiner kan skade dette stoffet, spesielt på kraftigere innstillinger, så hvis mulig vask i vaskemiddel og vann i badekaret. Når du har gjort ditt første suge og håndvask, men du kan flytte sengeteppet til vaskemaskin og kjøre det gjennom på svak syklus. Sørg for å legge tøymykner, eller sengetøy vil komme ut stiv fordi du ikke vil være maskin-tørke den.

•  Chenille bør aldri settes i tørketrommelen, da varmen kan ødelegge fibrene, og det bør aldri bli hengt over en linje med klyper. Enten tørke sengetøy flat eller legg den over en tørking eller dyne rack. Du kan også henge den over en dusj stang eller en linje sans klyper.

Tips og advarsler


  • Når du sover, fell ned din gamle chenille sengeteppe og ikke bruke det som en covering.Avoid sitter på siden av sengeteppet når du setter på skoene dine eller få kledd, da dette vil strekke sengeteppe er fiber.
  • Liggende på sengeteppet kan slites ut fiber i tillegg til flekker dem med farger og fargestoffer fra klærne.