Hovudside

Hvordan Grow og distribuere Bearded Iris Planter

by Walther

Hvordan Grow og distribuere Bearded Iris Planter

The Bearded Iris, også kjent under det vitenskapelige navnet på Iris Germanica, vokser som en hardfør flerårig plante og produserer store fiolett, rosa, gul, hvit og bi-farget blomstrer om våren. De fleste skjeggete iris planter bare blomstrer en gang i året, men noen varianter vil blomstre to ganger i året. Den vanligste måten å spre den skjeggete iris anlegget er å dele en eksisterende skjeggete iris. Den delte delen er deretter plantet og stelt mens det utvikler et sterkt rotsystem.

Bruksanvisning


•  Vent til juli eller august for å forplante skjeggete iris, for det er da de fleste planter har sluttet å blomstre for året. Finn en eksisterende skjeggete iris som har flere stilker og er ca 3 til 4 år gammel.

•  Sett inn en hage spade i jorden ca 4 inches bort fra bunnen av anlegget for å løsne jord. Ta av spade og fortsette å sette den i jorda og løsne det før du har jobbet veien rundt hele iris.

•  Løft de skjeggete iris forsiktig ut av bakken og skyll av røttene med en hageslange for å fjerne så mye av jorda som mulig.

•  Lå iris på et flatt underlag og bruke et verktøy kniv til å skjære gjennom sentrum av roten i mellom to stilker. Hvis iris har mer enn to stilker, bruke kniven til å skjære gjennom røttene for å skille hver stengel til enkle planter.

•  Klipp av 1/3 av stilker av hver plante som bruker skarpe beskjæringssakser.

•  Velg et sted å plante iris eller forberede en pott. Hvis plante utendørs, velg en plassering som mottar full sol og har godt drenert jord. Hvis forbereder en gryte, hell to inches av grus i potten og fyll resten av potten med en all-purpose potting jord blanding.

•  Grav en 5 til 6-tommers-dypt hull i bakken eller potten med hage spade. Fyll inn nederst i midten av hullet med en liten mengde skitt og danne en liten haug. Sett ett iris plante inn i hullet og ordne de tynne røttene, slik at de peker nedover over kjeglen, mens roten ballen selv sitter på toppen av kjeglen. Dekke fabrikkens små røtter helt med jord, men la den øverste halvdelen av rotklumpen, kalt rhizome, utsettes for luft.

•  Vann de skjeggete iris til bakken er mettet.

•  Bruk en nitrogenbasert gjødsel i bunnen av iris til å supplere jord. Ifølge North Carolina Cooperative Extension Service, er en 5-10-10 gjødsel det beste alternativet for iris. Påfør gjødsel i doseringen som anbefales av produsenten.

•  Plasser en 1-tommers-tykke lag av mulch rundt bunnen av de nyplantede iris for å bevare fuktighet i løpet av sommeren og beskytte røttene mot kalde temperaturer i vinter.

Tips og advarsler


  • De fleste skjeggete iris må deles hver tredje til fjerde år for å forhindre plante trengsel og å oppmuntre blomstringen.