Hovudside

Black mold Fakta

by Walther

Black mold Fakta

Ideen om svart mold voksende i hjemmet bringer med seg en viss følelse av frykt, men denne formen har ikke vist seg å være noe mer dødelig - eller mindre skadelig - enn andre typer mold. Svart mold, som andre typer, kan forårsake en allergisk reaksjon hos barn og voksne. Det er ofte funnet å vokse i fuktige områder, og bør fjernes så hurtig og grundig som enhver annen type av mugg.

Biologi


Begrepet svart mold er faktisk et teppe begrep som refererer ikke til bare én type mugg, men til alle typer mold som er svart. Som vanligvis forbindes med begrepet er variasjonen stachybotrys chartarum, også kjent som Stachybotrys atra. Denne belastningen av mugg faktisk har en grønn-svart farge. Den trives i fuktige, fuktige områder, særlig i vegg bord laget av glassfiber, gips, tre og papir. Tresorter som lønn og eik er også vanlige verter for formen, og det har også blitt funnet blomstrende i avlinger som korn og tre nøtter. Når formen begynner å vokse i disse områdene, frigir det sporer i luften. Disse sporene er hva forårsake allergiske reaksjoner og sykdom hos dem som puster dem.

Helserisiko


Noen individer har en alvorlig reaksjon på tilstedeværelsen av muggsporer i luften, og vil ofte bli påvirket uansett hvilken type mold spores kommer fra. Siden sporene slippes ut i luften og landet på huden så vel som blir pustet inn, symptomer på allergi mot svart mold vanligvis inneholde noen form for hudirritasjon som rødhet eller utslett. Avhengig av alvorlighetsgraden av allergi, kan luftveissymptomer variere fra et sår, kløende hals og rennende nese til pustevansker, en tungpustethet hoste og en følelse av å alltid være ute av pusten. Andre allergisymptomer som rennende øyne og tetthet i halsen og brystet er også vanlig. Heldigvis har langvarig eksponering for svart mold ikke blitt bevist dødelig.

I Fare


Personer som arbeider i fuktige, gamle bygninger kan være høy risiko for eksponering for svart mold; kontorarbeidere kan være spesielt utsatt som de pleier å bo i samme rom for timer av gangen. Bygninger som har blitt utsatt for flom eller vannskader kan være en grobunn for mugg, selv om tepper og vegger har blitt erstattet, men gamle, skadet tre forblir under.

Noen typer bønder og feltarbeidere også kjøre en høy risiko for svart mold eksponering. Black mold vokser i en rekke vekster som korn, soyabønner, høy og bomull, spesielt når forholdene har vært fuktig og vann har hatt sjansen til å sitte på bakken og kontinuerlig fukte planter.

Forebygging


Rydder opp eventuelle vannskader som det skjer går langt i å hindre svart mold fra utviklingsland. Erstatte eventuelle ødelagte plater eller bygningsmaterialer, inkludert tepper, gips og takplater. Materialer som ikke vil absorbere formen, slik som betong, kan skrubbes ren med en blekemiddeloppløsning og tørket hvis det er en lekkasje i vann.

Noen ganger, er en vannlekkasje eller flom ikke nødvendig for å skape den rette atmosfæren for mugg. Høy luftfuktighet kan til slutt føre til fuktighet for å samle nok til å oppmuntre muggsporer til å begynne å formere seg. Holde luftfuktigheten ned ved riktig isolerende rør og bruke avfuktere i problemområder vil hjelpe.