Hovudside

Hva er ærbar treet Berry brukes til?

by Walther

Hva er ærbar treet Berry brukes til?

Den kyske treet (Vitex agnus-castus), også kjent som Vitex eller munk pepper, er en urteaktig busk innfødt til skogsområder i Sør-Europa. Vitex når en moden høyde på opp til 20 fot, bærer lange klynger av blå-lilla blomster i sommer. Disse blomstrer vike for kjøttfulle bær omsluttende mørke, vepsebol frø.

Historisk bruk


Denne plantens vitenskapelige navnet er avledet fra gresk "Agnos castos", som betyr "ren, kysk." Den greske naturhistorikeren Plinius hevdet at Vitex "sjekker voldelig seksuell lyst." Denne forestillingen ble foreviget i middelalderens Europa, der munkene brukes frøene av den kyske treet til å stemple ut seksuelle lyster.

Moderne bruk


Dagens kysk treet bær brukes til å regulere kvinnelige hormonelle sykluser. De brukes både til å forkorte lange perioder og for å forlenge korte. Kysk treet bær er ansett som et emmenagogue, eller en urt som brukes til å bringe på forsinket menstruasjon. Det kan også være effektive i å lindre symptomene forbundet med PMS, for eksempel brystsmerter og kramper, samt hetetokter i overgangsalderen.

Advarsel


Kysk treet bær bør alltid unngås under graviditet, på grunn av deres evne til å stimulere menstruasjon.