Hovudside

Kan UV Lights gjøre deg syk?

by Walther

Ultrafiolett (UV) lys er en type lys bølge som er usynlig for det menneskelige øyet. UV-lys slippes ut av ulike lyskilder, inkludert solen, solarium og svarte lys, og kan føre til negative helseeffekter.

Effekter


Overeksponering for UV-lys fra en rekke kilder, inkludert sol og solarium, kan føre til solbrenthet. Overeksponering for UV-lyskilder er også knyttet til hudkreft, inkludert livstruende melanom, samt for tidlig aldring av huden, noe som kan gjøre huden mørk og læraktig, og kan bidra til rynker.

Tidsramme


Tiden du blir utsatt for UV-lys har en stor innvirkning på potensialet for negative helseeffekter. For noen kan det ta en halv time eller mer av eksponering for sollys å brenne; folk med rettferdige complexions kan brenne raskere.

Betraktninger


Menneskeskapte kilder til UV-lys, for eksempel solarium og svarte lys, har en tendens til å først og fremst produsere "UVA" lys, som er UV-lys med bølgelengder nær synlig fiolett lys. UVA-lys anses tryggere enn UVB-lys, som har kortere bølgelengder og slippes ut av solen, men overeksponering for UVA-lys er også knyttet til negative helseeffekter som kreft.