Hovudside

Hvordan epler vokser på trær?

by Walther

Hvordan epler vokser på trær?

An Ancient Frukt


Epler er en gammel frukt som har blitt dyrket med hell siden bibelsk tid. Epler er verdsatt for sin næringsrik og smakfull kjøtt. En amerikansk favoritt, de spises fersk eller brukes til å lage apple skarpe, eplepai, eple brød eller mer ekstravagante retter som eple karri. De er produsert av epletrær som er løvskog (de mister bladene hver høst og blir sovende) og hører til rosefamilien. Alle blomstrende planter og trær produsere en frukt, men ikke alle er like spiselig eller deilig som epler. Det er over 7000 varianter av epler som vokser gjennom tempererte områder av verden.

Pollinering


Epletrær produsere mange små hvite blomster før voksende sin frukt; de ser ut som små ville roser. Disse epleblomster er ikke bare pen å se på, men tjener en større hensikt. De blomstrer i 1 til 2 uker, slik at de kan bli bestøvet. Epleblomster produsere velduftende nektar som tiltrekker honningbier. Disse biene samler nektar fra blomster når du pusser mot pollen inne. Biene flytte fra blomst til blomst og tre til tre innsamling og distribusjon pollen. Prosessen med bier bærer pollen fra en blomst til den neste kalles pollinering.

Vekst


Pollen er produsert i anther (hanndelen av blomsten), og når en blomst er bestøvet betyr dette at pistil (hunndelen av blomsten) har mottatt pollenkorn. Pollen er mottatt gjennom stigma på pistil og deretter reiser nedover stil eller langt rør og når eggstokken av blomsten. En pollen korn vil produsere to sædceller ved å nå en ovule, og befruktning skjer. Blossoms som er vellykket øves vil dyrke sin frukt (epler) innen ca 5 måneder. Du har sikkert sett et eple kuttet i to og lagt merke til de små, mørke rødbrune frø. Dette er et resultat av en øves frukt, og hvert frø potensielt kan vise seg å være en helt ny epletre. Den indre rom av et eple (eggstokk) inneholder vanligvis fem avdelinger, hver med to frø inne, for totalt 10 frø. Hvis et eple har mindre, kan det bety at treet ikke får nok næringsstoffer fra jorda, ikke får nok vann, eller noen annen rekke klimarelaterte mangler.