Hovudside

En stor grønn Caterpillar Med en Horn på Mine tomatplanter

by Walther

En stor grønn Caterpillar Med en Horn på Mine tomatplanter

Tomat hornworm, noen ganger referert til som tobakk hornworm, er en stor, kjøttfull, grønn larve med en synlig pigg eller horn på kroppen sin. Dette skadedyr er et vanlig problem for gartnere voksende tomater. Holde dem av tomatplanter er nøkkelen til å holde dem friske og produktive.

Tomat hornworm


Tomat hornworm er larven av sfinksen hauk møll, også kalt kolibrien og hauk møll, ifølge University of Minnesota Extension. Larven lever på tomatplanter og andre hageplanter som det forbereder å gjennomgå metamorfose til den voksne formen. Selv om det ikke vanligvis skadelig for kommersielle avlinger, har tomat hornworm potensial til alvorlig skade til en individuell gartneren tomatplanter i løpet av våren og sommeren.

Effekter


Tomat hornworm har en glupsk appetitt. Det strømmer på bladene av en tomatplante, forbruker større og større mengder som den forfaller, ifølge University of Minnesota Extension. Larven harmonerer med plantens farge, noe som gjør det vanskelig å oppdage. Tomat hornworms mate på de øvre partier av bladene, drenering dem for saft og næringsstoffer, og etterlater dem utsatt for sykdomsskader.

Kulturell og Chemical Control


Handpicking og ødelegge tomat hornworms er et effektivt tiltak for hjem gartnere som opererer på en mindre basis. Dette begrenser mengden av kjemikalier som trengs i hagen og reduserer potensiell skade på avlingen. Tilling bakken etter høsting hjelper ødelegge eventuelle gjenværende hornworm egg. Visse plantevernmidler er effektive for tomatplanter dyrket på en kommersiell skala når fysisk fjerning er ikke et praktisk alternativ.

Biologisk kontroll


Parasittiske vepsene som angriper og dreper tomat hornworms er tilgjengelig gjennom noen hagesentre eller universitets utvidelser. Disse vepsene lever av sommerfugllarver. Andre naturlige skadedyr inkluderer lacewings og marihøner, som beiter på egg og yngre larver av tomat hornworm. Anvende biologiske kontroller til hagen øker biologisk mangfold og holder hagen sunn og produktiv.