Hovudside

Afrikanske Planter, Thistles & Nettles

by Walther

Afrikanske Planter, Thistles & Nettles

Afrika er et stort kontinent, en tredjedel av som er gitt over til Sahara-ørkenen. Nedbør i ørkenen er alt, men ikke-eksisterende. Ingenting vokser der bortsett fra i en og annen oase, hvor plantelivet støttes kun av en sjelden skilles vannkilde dypt under sanden. Likevel, det er ingen mangel på plantelivet her: Ifølge Oxford University, alene har Cape Peninsula flere plantearter enn hele Storbritannia.

De Helbredende planter av Afrika


Eastern Cape støtter over 100 arter av Aloe, verdsatt for sin beroligende effekt på irritert hud. Mange tror aloe har andre helbredende egenskaper også. Folkemedisin er vanlig i Afrika. Ifølge Botanisk institutt og zoologi ved Stellenbeck University i Sør-Afrika, 70 prosent av befolkningen bruker innfødte planter til medisinske formål. Blant de plantene som brukes er lavendel stjerne plante, en attraktiv blomstrende busk med blanke blader og grasiøst overordnede lemmer. African malurt, en buskete, rotete plante i daisy familien, brukes til omslag og som en infusjon for lindring av smerte. Wild gourd har vært brukt siden bibelsk tid som et avføringsmiddel.

Bull Thistle


Tistel fungerer som en matkilde for planteetere som for eksempel den afrikanske fjellet gorilla i høyder på 10.000 meter eller mer. Det kan også være kokt til konsum og spises som greener, hvis samlet når plantene er unge. De skarpe pigger av eldre anlegg forhindre lett innhøsting. Tistler vokse i et bredt spekter av miljøer, men er mest vanlig der jordsmonnet er moderat myk. Oksen tistel, innfødt til Nord-Afrika, ble brakt til USA i kolonitiden. Ifølge US Forest Service, er det nå den vanligste tistel i nordamerikanske utvalg land, hvor det har blitt en invasiv avling. Den trives i åpne områder, hvor den danner kratt som hindrer gjenvekst av over-beitet beitemark, eller brenne områder.

Nettles og andre spiselige planter


Nettles, også er mat for planteetere i Afrika, de er velsmakende og næringsrike, men stikkende å plukke. Undersiden av bladene er dekket med små hår og fibre som, hvis rørt, forårsaker en irritasjon mye sånn fra stikket av et insekt. Nettles kan dyrkes og vokser raskt. Hvis høstet unge, de er en velsmakende kilde til greener for tabellen. Andre spiselige afrikanske planter inkluderer akasie, hvis unge blader, blomster og pods er alle spiselig; olje palm, med sin valnøtt-størrelse frukt; African blå basilikum; svart pepper; kardemomme og andre innfødte krydder; og tamarind, brukt i århundrer som et krydder for ris og andre basis retter. Tamarind pods, frø, blomster og bark er alt tatt i bruk, for mat, medisin eller på ulike andre måter. Ifølge en Purdue University studie, har noen urfolk matplanter av Afrika utviklet som en landbruksnæringen med eksportpotensial.

Den eksotiske og Absurd


Planteriket fra Afrika er omfattende, alt fra helt ordinære til det eksotiske, selv de tilsynelatende absurde: sukkulenter som ser ut som steiner; trær som ser ut til å bli plantet opp ned. Dette, med blomster av blendende størrelse og intens farge, fremkaller en følelse av ytterpunktene, som om all plantelivet i Afrika er overdrevet. Baobab treet alene er representativ for dette. Dens massive, flaske-formet bagasjerommet lagrer tusenvis av liter drikkevann som kan bli tappet for overlevelse av dyr og reisende i et tørstende land. Sin stubby, out-of-andel grener gir grunn til å lure på, men det kalles "livets tre" av folket i Senegal, hvor det er et nasjonalt symbol. Det er også en spiselig plante; både masse og røtter kan spises. Ifølge en Tarangire National Park rapport, kan Baobab treet være den eldste livsform på det afrikanske kontinentet.