Hovudside

Violet Planter

by Walther

Violet Planter

Fioler (Viola sp.) Er stauder dyrkes for sine velduftende, delikate blomster. Disse lavtvoksende, klumper planter blomstrer for bare noen få uker om våren og sommeren, men deres hjerteformede blader pryder hagen hele året. Fioler vokser i et bredt spekter av habitater, fra fuktige skoger, til kyst bløffer og tørre, steinete utspring.

Beskrivelse


Fioler vokse 6 til 12 inches høy og bred. Blomst farger inkluderer blå, lilla, rød, rosa, hvit og gul, med noen bicolored varianter. Hver blomst har fem kronblad, den laveste av som er brukt som en landing pad av pollinatorer, for eksempel bier og sommerfugler. De fleste fioler har to blomsterarter på samme plante. En type består av en synlig blomst som vises på toppen av lange stilker og setter frø når øves. Den andre blomsten typen er kort-stammet og uanselig, og i stand til å sette en stor mengde frø uten pollinering.

Typer


Mange arter og hybrider av bratsjer eksisterer. Noen vanlige varianter inkluderer den søte fiolett (V. odorata), som er velduftende og kommer i fiolett, blått eller hvitt. V. blanda er også duftende og hvit, med lilla veining. Den vanlige blå fiolett (V. sororia) er blå eller lilla, og sorten Freckles er hvit med lilla flekker. Johnny-Jump-Up (V. tricolor) er har en særegen, lilla og gul farge. Kanskje den mest kjente fiolett hybrid av alt er stemorsblomst (V. x wittrockiana).

Liggende bruker


På grunn av deres lave, mounding vekst vane og nikker blomst hoder, fioler gjøre en god front-of-the-grensen anlegget. Fioler også gjøre det bra når plantet blant andre blomster. Varianter som krever delvis skygge trives i den flekkete sollys under trær. Noen fioler kan også være vellykket dyrkes i containere.

Voksende Krav


Fioler krever full sol til delvis skygge, avhengig av art. Vokse anlegget i fruktbar jord som er nøytral til svakt alkalisk. Endre jord før planting med en 2-tommers lag av kompost. Hold fioler konsekvent fuktig ved vanning når jordoverflaten har tørket, og bruke en 2-tommers lag mulch for å bevare fuktigheten i jordsmonnet. Mate fioler månedlig våren gjennom sommeren med en allsidig, godt balansert gjødsel. Deadhead og sviske fioler hver tredje til fjerde uke for å holde plantene buskete og blomstringen.

Advarsel


Fioler spres ved underjordiske stengler og frø, og har en tendens til å være aggressive dyrkere. Noen varianter, for eksempel hund fiolett (V. riviniana,) søt fiolett (V. odorata) og blå fiolett (V. sororia) kan bli vedvarende plenen ugress. Utrydde fioler fra torv er vanskelig. Fordi mange ugressmidler er ineffektive mot fioler, fjerne disse blomstene fra landskapet ofte krever grave dem opp.