Hovudside

Hvordan koke vann på High Altitude

by Walther

Hvordan koke vann på High Altitude

Store høyder påvirke de fysiske forholdene rundt oss. Jo høyere opp du kommer, jo mindre tett luften blir, og at mindre tett luft utøver mindre atmosfærisk trykk på elementene i at luft. Vannet koker når dampen inne i vann er større enn den nedadrettede trykk som utøves av atmosfæren. Siden det atmosfæriske trykket er mindre intens på høyere høyde, vil vannet koke enda enklere enn i lavere høyder. I utgangspunktet, koker vannet på samme måte, bare ved lavere temperaturer.

Bruksanvisning


•  Fyll en kjele eller pot tre fjerdedeler full med vann.

•  Plasser potten over en varmekilde, for eksempel en brann, komfyrtopp eller Bunsen-brenner. Snu varmekilde for høy varme, hvis mulig.

•  Vent på at vannet skal koke. Siden det atmosfæriske trykket er lavere - avhengig av heisen - vannet vil koke ved en lavere temperatur enn 212 grader Fahrenheit kreves ved havoverflaten.

•  øke koketiden for en hvilken som helst mat som er tilberedt i kokende vann for å kompensere for den lavere koketemperatur. Se på maten for å unngå over- eller under matlaging. Lengden av øket tid vil variere, avhengig av høyden.

Tips og advarsler


  • La gjenstander i vannet for lengre varigheter ved koking for andre formål enn tilberedning grunner.